Zahvala

Spoštovani soustvarjalci projekta Adrastos 2023!

Semena sedanjosti za vizije prihodnosti je ideja mladih, ki je dolgo časa tlela tudi v ustvarjalcih nagrade Horus – Slovenske nagrade za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj, ki jo inštitut IRDO podeljuje že 15 let. Vseskozi smo si želeli ustvariti neke vrste nagrado za mlade, v mislih smo imeli ime Horus junior. Kar pet let smo z različnimi skupinami mladih to nagrado razvijali in nadgrajevali, vedno pa nam je nekako zmanjkalo časa, da bi jo lahko dokončno spravili v življenje.

In ko so mladi soustvarjalci te ideje le-to razvili, so jo poimenovali Adrastos – Slovenska mladinska nagrada za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj. Adrastos pravijo, je bojevnik, ki s pogumom in ljubeznijo spreminja svet, in takšni so tudi sodobni mladi.

Leta 2023 je bil tako prvič objavljen razpis in končno vidni sadovi našega skupnega večletnega dela. Vsi smo na delo mladih izredno ponosni. Zlasti zato, ker so pokazali, da jim je mar za našo prihodnost, da si želijo spodbujati novosti in graditi boljši svet. S semeni, z vizijami, s kaljenjem, s soustvarjanjem, s spoštovanjem, hvaležnostjo, povezovanjem… Vse to smo potrebovali vsi skupaj, da smo lahko soustvarili ta projekt.

Zato iskrena hvala vsem vam: Nomi, Gašper, Dolores, Mitja, Živa, Kaja, Anej, Danaja, Simon in mnogi vaši sovrstniki. Za mentorstvo in podporo ter izvedbo nekaterih aktivnosti iskrena hvala vam: Natalie, Martina, Monika, Simona, Uroš, Kristijan, Matjaž, in mnogi drugi.

Iskrena hvala vsem ocenjevalcem nagrade Adrastos, vsem kandidatom, ki ste s to prijavo pionirji in pokazali tudi drugim pot, da se da delati dobre, trajnostne projekte. Za vaš trud v vse to srčna hvala. Upamo, da vam bodo sledili mnogi.

Iskrena hvala tebi, draga Katja, za čudovite unikatne nagrade iz marmorja in zlata, ki pokažejo, kako lahko kalček premaga številne ovire na poti rasti. In da lahko s sovrstniki gore premika, tudi tiste iz marmorja.

Srčna hvala Uradu RS za mladino, da podpira IRDO delovanje z mladimi po svojih močeh in s tem razvoj tovrstnih projektov. V čast nam je, da lahko sodelujemo z vami.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da ta nagrada danes živi in upamo, da bo še vrsto let.

Vse pa tudi vabimo, da inštitutu IRDO namenite 1 % dohodnine za naše delo v javnem interesu z mladimi, če tega že niste namenili komu drugemu. Več: https://www.irdo.si/namenite-1-dohodnine-za-razvoj-mladih-in-druzbene-odgovornosti-ter-trajnostnega-razvoja/

Za vašo podporo in pomoč iskrena hvala.

Do prihodnjič pa: Vsi z ljubeznijo in pogumom spreminjajmo svet!

S spoštovanjem in prijaznimi pozdravi,

mag. Anita Hrast,
direktorica inštituta IRDO